2018. január 8., hétfő

Borsos tokány







A mai ebéd közkívánatra a Borsos tokány hat személyre (vagy részére?)

Régebben foglakoztatott a kérdés, hogy mi a rosszfene az a tokány? Ezért el is olvastam mindenféle leírást, receptet róla, de úgy látom, e kérdésben sincs konszenzus olyan jó magyaros értelemben. Egyik gasztronómus nagyobb okosságokkal halmozott el mint a másik, majd szerintem azon is össze fognak vitatkozni, hogy melyik a másik... Mindenesetre a tokánynak mint szónak semmi köze az orr speciális viszkozitású váladékához, ez abból is kiderül, hogy egyik nagyokos sem említette.
Néhol a húsok szálirányra keresztbevágásának adnak nagyobb jelentőséget, néhol kifejezetten a kolozsvári szalonna, a Sanmarsano tomato, és a tv paprika előkészítésével magyarázzák a dolgot, mármint, hogy attól tokány az igazi tokány, és punktum! Persze sokaknak az is gondot okoz, hogy a tv paprikából melyiket válasszák, mert mostanában nem mindegy ugye, hogy ellenzéki az a tv avagy esetleg egy erős kézben a többivel együtt jól összefogott tv az a tv. De ebbe az irányba most ne menjünk. Én maradok a "töltenivaló", tehát húsos, nagyméretű paprikánál, bár amúgy is össze lesz darabolva szerencsétlen, tehát nem mindegy, hogy életében hogy nevezték?

Szóval a hozzávalók:

Van aki szalonnával kezdi, mások zsírral, de lehet étolajjal is. Olymindegy...

Köll bele sertéshús. Ez lehet comb, tarja (aki kapja...) mindenképpen kerüljük a száraz részeket pl. karaj, mert az most nem király, és amúgy is drága mint az anyóstartás.

Aztán só, bors (ízlés szerit, de az átlagosnál kicsivel több)

no meg egy evőkanálnyi liszt Tudod: Őrölt, szitált búza. (Persze, hogy gluténnal! Az adja a lényegét!)

két fej (nem darab, mert egész amíg fel nem aprítjuk) vöröshagyma

egy-két paradicsom

egy televíziózós paprika

víz (ha van otthon) Igen! Nem kell csodálkozni! Az a bizonyos hákettőó! Nem lehet mindent borban füröszteni!

 A szalonnát kisütjük, vagy eleve zsírt használunk, esetleg étolajat.


  1. A kisült szalonnához adjuk a kockára vágott hagymát is, amit üvegesre párolunk.
  2. Majd jöhet a lehetőleg csíkokra vágott hús, ami miatt a tokány a tokány nevet kapta. Fehéredésig süssük, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk és borsozzuk.
  3. Az ugyancsak kockára vágott paradicsomot és paprikát is a húshoz adhatjuk, majd addig főzzük, míg lét ereszt, és picit elkezdi elfőni. (Azért nem levet, mert NEM VET LE SEMMIT!)
  4. Ekkor öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Majd közepes lángon hagyjuk, hogy a víz jelentős része elfőjön. (aki nem lángon főz, az most így járt!)
  5. A legvégén még egy evőkanál lisztet szórunk a tokányra, amit jól elkeverünk, hogy ne legyen csomós. Köretként pedig tésztát vagy nokedlit kínáljunk hozzá. Van aki párolt rizzsel szereti.


Jó étvágyat kívánok hozzá! Meg sok finom hozzávalót. Fantáziátokra bízom...

Nekem sp. a spaghetti...