2014. október 10., péntek

Pasta hegyekben, csak mert szeretem:

Úgy látszik régen nem történt semmi a blogban, mert ismét kaptam egy nagyon jó receptet Györgyitől. S mivel nekem nagyon bejött, hát szó szerint (mint mindig) közzé is teszem.
Enjoy!

Ma szuperspórolós receptet küldök. Az olasz konyha, mint tudjuk, a "semmiből valamit" alapján áll.  Ezt a mentalitást én nagyon szeretem - eredendően zsugori vagyok - és vallom, hogy a spórolás nem azonos a mártír, szomorú lemondással. Lehet azt vidáman, okosan, fantáziával is csinálni!
Az alábbi mű  neve: hamisított brokkolis tészta. Valódi brokkoliból is nagyon finom, de mennyivel nagyobb élvezet tudni, hogy a fő alapanyaga ingyen van... :)
Hozzávalók: Egy közepes karfiol összes levele. Nem a virágja, hanem amit rendszerint kidobunk a szemétbe, a burkoló levelei. (Azért a lottyadt vagy barna részeket nem muszáj felhasználni.) 
egy gerezd fokhagyma
csípős paprika ízlés szerint
olívaolaj (ha van. Ha nincs, akkor ami van.)
száraz kenyér darálva, vagy zsemlemorzsa
Csőtészta 15-20 deka
A karfiolleveleket levágom, megmosom, felaprítom. A karfiol torzsáját is, a fás részét kivéve, megmosom és felaprítom. Nem kell hámozgatni. Bő, lobogó vízbe dobom és megfőzöm az egészet, kb. 20 perc. A fokhagymát kipréselem, vagy ha nem szeretem a nagyon karakteres fokhagymaízt, akkor felszeletelem és az olajban, nagyobb serpenyőben nagyon kis lángon lassan megpirítom. Hangsúlyozom a kis lángot, mert az odaégett fokhagyma minden ételt elront. A fokhagymaszeleteket, amikor megbarnultak, kidobom. A megfőtt karfiolleveleket nyeles szűrővel kihalászom a főzővízből, és átteszem a fokhagymás olajba. Vigyázz, spriccel! Én egy fedővel mindjárt letakarom, így az olaj nem a tűzhely falát ízesíti, és amúgy is szükség van rá a további pároláshoz. A karfiollevelek kihalászását nem kell orvosi precizitással kivitelezni, néhány levél maradhat a főzővízben: úgyis ide kerül a tészta! Én csak most sózom meg a vizet, és amikor ismét forr, beledobom a rövidcső tésztát. Lehet más fazon is, csak rövid legyen, ehhez a recepthez nem való a spagetti vagy  makaróni. Amíg a tészta fő, tovább párolódik a karfiollevél és -torzsa egyveleg a serpenyőben. Megsózom, és csípős paprikával ízesítem, ezzel átforgatom. Minél puhább, annál jobb, kicsit meg is lapogatom a fakanállal, málljon csak szét, ettől lesz krémesebb. Egy kis serpenyőben olajon megpirítom a darált kenyérmorzsát. Ezt jobban szeretem, mint a boltit, mert vannak benne nagyobb darabok, ami remek ropogós meglepetés lesz a tányérban. Amikor a tészta megfőtt, leszűröm, ráöntöm a karfiolra, összekeverem, ráöntöm a pirított morzsát. Kész a vacsora, asztalhoz!
Aki szereti, és van ideje, tehet rá a) reszelt sajtot b) tejfölt c) mindkettőt d) serpenyő helyett jénaiba szedheti, és a sajtot rápiríthatja.
Mellékesen vegetáriánus étel, és mint minden káposztaféle, rákellenes. Kevés tésztával készítve diétás is. 
Na?
gy


Na!
G