2014. június 1., vasárnap

Marhasült

Marha sült, marha sül, marha sülni fog...

Szóval a marhasült mai változata úgy készül, hogy a szépen megtisztított marhahúst (jelen esetben bio borjúról beszélek) szálnak keresztben felszeletelem, sózom, borsozom, és granulált fokhagymával beszórom, majd egy kiolajozott tepsiben élére sorolom. Közé almanegyedeket teszek. (ezek nem csak az aromát, de némi nedvességet is tartogatnak arra az esetre, ha az a kis vörösbor elpárologna a hús alól idő előtt...)
Az így előkészített tepsit (egyes vidékeken tepszit) alufóliával takarom, (a fényesebb fele mindig befelé!) majd betolom az előre melegített sütőbe, (keresztet vetek rá) és 250 fokon kb 2,5-3 óra alatt puhára sütöm. Amikor megpuhult egy kis dzsemmel, kechuppal ízesített forró barnamártást öntök rá, és visszatakarva meleg helyen tartom. Mire fogyaszthatóra hűl (kb 20 perc) felveszi annak nedvességtartamát, és aromáját.

Közben egy tepsis krumplit készítek köretnek úgy, hogy egy kiolajozott jókora tepsibe rengeteg apróra vágott bacont, hagymakarikákat, kolbászdarabkákat, és főtt- negyedbe vágott krumplit rakok összekeverve. Ezt nyakonöntöm egy jó kis tejfölös-fűszeres sajtmártással, és 200 fokon kb 20- 25 perc alatt a sütőben összerottyantom. Tálalás előtt megszórom a tetejét frissen aprított petrezselyem zöldjével, amibe kb. egyharmadnyi egyéb zöldfűszert keverek. Ma bazsalikom akadt a kezembe, de lehet rozmaring, zellerlevél, vagy bármi ízlés szerint.
Már megint nem sikerült elrontanom.
Nincs tálalási fotóm, mert nem itthon tálaltam. De el tudjátok képzelni a tányéron a tepsiskrumlpi köretet sajtos besameles mártással keményre sütve, ezen egy szelet (vagy több) vajpuha marhaság leloccsantva fokhagymás barnamártással. Csend volt az asztalnál. Közben mert ettünk, utána meg mert tele hassal...