2014. február 23., vasárnap

Tarlórépa


Sat, 23 Feb 2013 17:05:42 +0000

32929590

Egyre kevésbé ragaszkodom a hazai ízekhez. Ma például káposztás cvekedlit főztem. Gondoltam, az hamar megvan, és finom is. Viszont utána egy óra múlva éhes az ember. Na nem baj! Gondoltam, majd jó sokat főzök, és rá lehet járni délután igény szerint.
Szép gondolat. De hogyan lesz káposztás tészta káposzta nélkül? Itt jött be a képbe az a valami, amit az írek sokáig csak az állatoknak termeltek takarmányként, mostanában viszont rájöttek, hogy finom, és eszik salátának, főtt vegyes zöldségnek stb. Igazából egy karalábé fajta, amit eddig sosem láttam máshol. Hatalmas, másfél kilósra megnövő sötét, sima felületű gumók. Nos ebből reszeltem le másfelet, majd pirított hagymán megdinszteltem, és lepirítottam kissé. Só bors, kis kömény (csak egy gondolomnyi) és összekevertem a közben kifőtt két kiló jó kis olasz farfalle tésztával. (Ezt az eredetileg pillangónak nevezett tésztát a magyarok masninak hívják. Csak tudnám miért?!) Keverés előtt egy csapott evőkanálnyi cukrot szórtam rá, így kissé megkaramellizálódott. (Ez mostanában divat. Akkor is mondják, ha nem teszik, mert jól hangzik...) A végeredmény nekem tetsző lett. Senki nem különböztette volna meg a káposztától...
Keressetek egy jókora karalábét, és nosza!
Jó étvágyat hozzá!



Gasztrogyerekek



Fri, 28 Dec 2012 10:16:45 +0000

31365910

Jó apának lenni, ha az embernek a gyereke profi szakácsoktól tanulja a konyhaművészetet. Hát még, ha mindkettő a világ több pontján teszi ugyanezt, és néha megosztják tudásukat apjukkal.
Én meg miközben ezen elmélkedem, rágcsálom itt a "mellékterméket" ami jelenleg frissen kisült kacsatepertő, a tetején meg-megcsillanó só szemcsékkel, kis piritós kockákon billegtetve. Szóval jó apának lenni!
Hát még két ilyen "kölökkel"...

Mindennapi kenyerünket...


 Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!
Valahogy így szól az ima ha jól emlékszem rá. Kicsit felszólítás jellegű. Nem is értem, az Úr hogy nem haragudott meg érte? Vagy mégis? Lehet, hogy pont az ilyen tiszteletlen megnyilvánulások miatt van a világban annyi baj?
Én mindenesetre nem könyörgök. Bedagasztottam, megkelesztettem, betettem a sütőbe, és megsütöm magamnak. Mit kéregessek állandóan?
Majd ha valami nem úgy alakul, akkor éppen elég lesz a hozzávalókat összekéregetni... De most minden búmat feledteti a frissen sülő kenyér illata.